Ahmet Rüstem - Hakan Sorar

Ahmet Rüstem - Hakan Sorar

Ahmet Rüstem,


Ahmet Rüstem, beden, mimari ve optik algı üzerine çalışan multidisipliner bir sanatçıdır. Cinsiyet ve mekan üzerine oluşturduğu serilerinde deneyim ile dönüşen mekanlara odaklanır. Toplumsal cinsiyet, mimari ve beden ilişkilerini ele alan bu serilerini dijital olarak görselleştirirken, arkeolojik yüzey ve nesnelerin hikaye anlatım dilinden faydalanır.


AR / VR üzerine çalışan sanatçının eserleri, Ars Electronica Concrete House, CADAF Online, XX Art Flaneire, Museari Queer Arts Museum, YARAT Contemporary, Thessaloniki Queer Arts Festival’de sergilenmiştir. Türkiye’nin öncü artırılmış gerçeklik sergilerinden biri olan “Hamam” ardından VR deneyim olarak "Sauna" sergisini kurgulamıştır. Mekan ve arkeoloji üzerine çalışmalarına devam etmektedir.



U.S. Educational and Cultural Affairs / ZERO1 tarafından American Arts Incubator Amplify 2019'a seçilen sanatçı, dijital çalışmalarını sürdürüyor ve artırılmış gerçekliğin potansiyellerini araştırıyor. Ahmet Rüstem, AR uygulaması Artivive’ın marka elçisidir ve “Meta Creators of Tomorrow” programındadır.


1983 Adana doğumlu Ahmet Rüstem Ekici, 2008 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre tasarımı bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar sahne tasarımcısı olarak çalıştı. MEF Üniversitesi Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde “Kamera için alan tasarımı” ve “Mekanlarda illüzyon” isimli dersler vermektedir.



Hakan Sorar,


Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra farklı sanat dallarına odaklanan eğitimler aldı. Sorar, bu süreçte basılı ve çevrimiçi yayınlarda fotoğrafçı olarak görev üstlendi ve sanat çalışmalarına odaklandı. Hâlen fotoğraf üretimlerine de devam eden sanatçı, farklı baskı araçlarıyla birlikte dijital ve analog tekniklere yer veren çalışmalarını sürdürüyor. Sorar, bireylerin çevresi ve bulunduğu mekânla ilişkisini keşfetmeyi hedeflediği araştırmalarında ele aldığı imge ve formları bilgisayar uygulamalarıyla manipüle ederek dönüştürüyor. Hakan Sorar, fiziksel ve sanal gerçekliklerdeki biçim ve malzeme ilişkisine öncelik tanırken kimlik, beden, toplumsal cinsiyet ve siyaset ilişkisine dair sorular soruyor.